Lumikenkäilyä Luostolla

Lumikenkäilyä luostolla – kolme reittivinkkiä

Pääsin ilokseni työskentelemään Luoston maisemissa tänä talvena. Tämä oli loistava tilaisuus itselleni päästä kokeilemaan uusia talviaktiviteetteja ja heti oli päästävä kokeilemaan lumikenkäilyä, sillä sitä on tullut tehtyä vain kerran aiemmin. Etsiskelin tietoa Luoston lumikenkäilyreiteistä, mutta netin syövereistä vinkkejä löytyi yllättävän vähän. Pienen etsinnän jälkeen, sekä auttavaisen paikalisen avulla löysin kuitenkin mieluisia matkoja tarvottavaksi.

Reittejä löytyy varmasti enemmänkin, mutta jos latukahviloissa pysähtyminen tai tykkylumipuiset maisemat kiinnostavat, on näistä vinkeistä varmasti hyötyä. Monet saattavat yhdistää latukahvilat pelkästään hiihtäjien saavutettaviksi, mutta oman kokemuksen kautta sain huomata, että kahviloiden antimista pääsee nauttimaan myös lumikenkäillen.

Lumikenkäilyä luostolla, Tekemistä Luostolla

PIKKU-LUOSTO

Ensimmäisenä kokeiluun lähti Pikku-Luoston reitti, joka kulkee Lampivaaran latukahvilan kautta. Reitille voi lähteä joko Luostonportilta tai Ukko-Luoston parkkipaikalta. Menomatka on melko tasaista ja kulkee lähellä hiihtolatua, joten eksyminen on lähestulkoon mahdotonta. Reitit ovat myös kaikki selkeästi merkitty sinisillä merkeillä.

Kahvilalle on noin kolmen kilometrin matka ja lopussa odottaa mitä maukkain palkinto: suussa sulavat munkkikahvit! Kahvilan vierestä löytyy myös laavu, jossa voi lämmitellä omat eväät ja juoda rauhassa taukokaakaot. Tulistelutauon jälkeen matka jatkuu kohti Pikku-Luostoa, jossa odottavat mykistävät maisemat. Aurinkoisella säällä täällä tunsi D-vitamiinin imeytyvän ihoon. 

Pikku-Luostolle on matkaa kahvilalta noin kilometri, jonka jälkeen matka jatkuu muutaman kilometrin verran takaisin parkkipaikalle. Meillä oli matkassa liukulumikengät, joilla pääsi jyrkempiä ylämäkiä lukuunottamatta hyvin eteenpäin. Normaaleilla lumikengillä olisi matka taittunut varmasti yhtä mukavasti. 

UKKO-LUOSTO

Ukko-Luoston päälle pääsee talvella helposti lumikenkäillen ja matkalle osuu myös yksi laavu, jossa evästellä. Ukko-Luoston huipulla odottaa uskomattoman kauniit maisemat ja tykkylumipuita silmien kantamattomiin. Kiipeäminen huipulle on melko jyrkkä, joten tähän reittiin suosittelisin normaaleja lumikenkiä. Jonkin aikaa eteenpäin pääsee myös ilman lumikenkiä tamppaantunutta polkua pitkin. Reitillä sijaitsee myös Aurora Alerts -kyltti, eli tänne kannattaa kavuta otsalampun valossa pimeällä revontulten toivossa. Se on vielä itsellä toteuttamatta, mutta joku kirkas yö on tänne tultava! Ukko-Luoston huiputus onnistuu hyvin aamupäivässä, joten koko päivää ei tarvitse tähän reissuun varata. Jos rakastat tykkylumipuita ja kaipaat kunnon maisemia, täältä niitä saa. Reitti lähtee Luostonportilta, Luoston rinteiden parkkipaikalta katsottuna oikealta. 

TORVISEN MAJA

Jos haluaa Ukko-Luoston reitistä pidemmän, kannattaa jatkaa matkaa Torvisen majalle, joka tunnetaan ainutlaatuisena latukahvilana. Täällä ei ole sähköä, eikä juoksevaa vettä, mutta sitäkin herkullisemmat suolaiset ja makeat herkut. Parempaa (vegaanista) munkkia saa hakea! Torvisen majan reitin pääsee kulkemaan rengasreittinä ja kilometrejä tulee yhteensä noin kuusi. Reitti lähtee Ukko-Luoston reitin tavoin Luostonportilta ja lumikenkäilyyn on hyvä varata ainakin puoli päivää. Reitin alkupäästä löytyy myös laavu, jos kaipaa eväshetkeä luonnon parissa. Tällä reitillä saa nauttia niin tunturimaisemista, kuin myös metsän hiljaisuudesta. 

Näille päiväreissuille on helppoa ottaa mukaan myös valmis eväsreppu, josta löytyy eväät päiväretkeä varten. Retkeily helpoksi tehty! Majapaikastamme sai myös lumikengät lainaan, joka teki retkien toteutuksesta helppoa. Lumikenkäily on ainutlaatuinen laji, jossa pääsee kulkemaan kauniita reittejä, jotka jäisi muuten näkemättä. Kenkäily menee myös hyvästä liikunnasta. Luoston talvireittikartasta näkee selkeästi mistä mikäkin reitti lähtee ja kuinka pitkiä matkat ovat. Kartta kulki helposti povarissa mukana. Aurinkoisina päivinä on ihana nauttia maisemista ja auringon paisteesta, mutta pilvisempänäkin päivänä on mukava toteuttaa pieni päiväretki ja nauttia eksoottisista tykkylumipuista ja maisemien valkeudesta.