Minilomalla Pyhällä – etätyötä ja tunturifiilistä sopivassa suhteessa

Nykyään – ja varsinkin maailmalla vallitsevassa tilanteessa – työn ja vapaa-ajan yhdistäminen on aika tyypillistä, normaalia ja jopa tavoiteltavaa. Etätyö mahdollistaa monipuolisemman arjen, eikä ”kahdeksasta neljään” ole enää pitkään aikaan tullut se kaikkein tavoiteltavin keino elättää itsensä ja perheensä. Minulla oli upea mahdollisuus lähteä perheen kanssa reissuun keväthangille Pyhätunturille, sisällyttäen reissuviikkoon työtä ja tunturifiilistä sopivassa suhteessa.

Hankien hohde ja pikkupakkanen tuntuivat kyllä todella houkuttavalta loskaisen ja pimeän talven jälkeen! Mitä ylemmäs pohjoiseen päästiin, sitä innostuneemmaksi tulin. Mutta vasta perillä Pyhätunturilla olin aivan myyty, ja sisälleni laskeutui tyyneys ja rauha. Upea, aurinkoinen tunturimaisema sai minut konkreettisesti huokailemaan ihastuksesta. Emme saaneet edes tavaroita purettua autosta, kun olin jo rientänyt Pyhäjärven rantaan ihmettelemään. Taisin hymyillä aika leveästi, ja kasvoillani oli muutenkinsellainen typerä virne. ”Minä olen täällä, ja olen osa tätä upeutta.”

Majoituimme Pyhäjärvellä, jonka upeat maisemat ja sympaattinen ”kylämäisyys”  tekivät meihin vaikutuksen. 

Pyhätunturi on kokemattomallekin Lapin matkailijalle helposti hahmotettava paikka. Sopivan pieni, rauhallinen ja aito. Sieltä puuttuu isojen hiihtokeskusten villi meno, mutta juuri se onkin Pyhän kasvavan suosion takana: tarjolla on aitoa Lappia monipuolisilla palveluilla. Kaikilla on Pyhällä tilaa olla oma itsensä, niin paikallisilla kuin matkailijoilla. Varsinkin lasten kanssa Pyhä on aivan mainio kohde: tekemistä löytyy kaiken ikäisille aina pulkkamäestä ja retkeilystä lasketteluun, eikä ruuhkia ja jonoja synny juuri missään. 

Mainittakoon nyt erityisesti, että Pyhä ei ole pelkästään hiihtokeskus. Jo pelkästään kansallispuisto on niin mielenkiintoinen, että siihen tutustumiseen pitäisi varata kokonaan erillinen lomaviikko. Pyhällä on myös mainio tarjonta pienyrittäjien erilaisia ohjelmapalveluita aina suosituista poro- ja huskysafareista ratsastukseen ja luonnossa rauhoittumiseen. Mutta ei Pyhä ole myöskään pelkästään rauhallisuuden tyyssija – seikkailuja on luvassa niin tunturissa kuin muualla maastossa niin halutessaan, ja ympäri vuoden.

Pyhän viikko-ohjelman mukaisella poroajelulla koko perhe. Porotila Kopara.

Perheen kanssa matkustaessa päädyimme kokemaan helppoja ja lasten ehdoilla toteutettavia seikkailuja. Lapset harjoittelivat päivittäin hiihtoa ihan majoituspaikkamme pihapiirissä, ja mahtavassa pulkkamäessä lähellä Pyhän keskustaa käytiin useamman kerran. Pulkkamäen yhteydessä on myös viihtyisä kota, jossa voi nautiskella vaikkapa nuotiomakkaraa laskupuuhien lomassa. Vierailimme Koparan porotilalla poroajelulla ja syöttämässä poroja, ja nautiskelimme myös herkulliset munkit ja kaakaot Koparan viihtyisässä ravintolassa.

Koparan porojen syöttäminen oli mukava ohjelmanumero. Päälle munkit ja kaakaot ravintolassa.

Lasten kanssa on hyvä majoittua niin, että majapaikassa on toimiva keittiö. Yhtenä iltana lähdettiin kuitenkin koko perhe pitsalle perherinteiden vieressä sijaitsevaan ravintola Huttuhippuun. Pitsat veivät kielen mennessään, ja kylkeen nautiskeltiin miehen kanssa mainiot pienpanimo-oluet. Lapset herkuttelivat jäätelöannoksilla. Yhtenä iltana pääsimme miehen kanssa myös kaksin syömään ravintola Vaiskoon Luostolle: nautimme huikean, viiden ruokalajin yllätysmenuillallisen. Vinkkinä sanoisin, että kannattaa varata myös edestakainen kuljetus Pyhältä, jotta voi nautiskella illasta myös laatuviinien kera!

Ravintola Vaiskon yllätysmenu on ruokaa kaikille aisteille.

Päivämme Pyhällä rytmittyivät etätyöarjen ja perheen kanssa lomailun välillä aika mutkattomasti. Aamuvarhaisella lasten katsellessa piirrettyjä mökin televisiosta, luin sähköpostit ja hoidin akuuteimmat työt alta pois. Ulkoilimme raittiissa ilmassa ennen lounasta. Päiväuniaikoina pidin puhelinpalavereja ja tein suunnittelutyötä yhdessä kollegojen kanssa. Palauduin työpäivistä hiihtoladulla ja viikonloppuna nautiskelin auringosta rinteessä. Päivät päätettiin mökkisaunan pehmeissä löylyissä ja koko perheen yhteisellä iltapalalla. Pari lomapäiväänkin olin toki viikkoon säästänyt, jotta ehtisin nautiskella oikein kunnolla tunturifiiliksestä.

Vauhdin hurmaa ja aivojen lepuutusta rinteessä työviikon jälkeen.

Viikko meni nopeasti, emmekä ehtineet kokea puoltakaan siitä, mitä Pyhällä oli ollut tarjottavanaan. Kytemään jäi toive päästä Pyhälle seuraavan kerran lumettomaan aikaan, jolloin suuntaisimme kansallispuistoon retkeilemään ja pyöräilemään. Kuulin kanssalomailijoilta, että Pyhä olisi todella upea myös kesäaikaan. Sen haluan kokea. Olen onnellinen, että teimme tämän reissun juuri keväthangilla, ja kiitollinen siitä, että ehdimme nauttia Pyhän taiasta hyvillä mielin ennen maailmaa nyt rajusti heiluttavasta koronasta. Pyhätunturin yrittäjät toimivat vastuullisesti sulkiessaan nyt palveluitaan ja keskittyessään kantamaan kortensa kekoon viruksen taltuttamiseksi. Tunturifiilis elää ja voi hyvin, ja se odottaa meitä nauttimaan Pyhän taiasta, kun se on taas mahdollista.