Parhaat tekemiset kumppanin kanssa Pyhällä
Pitkään Lapissa asuneina meille tarjoutui viime syksynä mahdollisuus muuttaa talveksi Pyhätunturille. Pyhä oli houkutellut jo useamman vuoden ajan ja vihdoin pääsimme tutustumaan alueeseen ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin paremmin.
Aktiivisina luontoliikkujina meitä eniten houkuttelee Pyhä-Luoston kansallispuisto ja sen tarjoamat elämykset. Miten siellä kannattaa liikkua? Mikä on kokemisen arvoista?
”Suomen vanhin kansallispuisto komeine kuruineen ja tunturihuippuineen alkaa heti kylältä. Kansallispuiston kuuluisimmat nähtävyydet – Isokurun rotko, Pyhänkasteen putous ja Uhriharju – ovat lyhyen kävelymatkan päässä.”
Liikumme ja retkeilemme kansallispuiston lähireiteillä viikoittain. Luontoon on todella helppoa päästä rentoutumaan ja ulkoilemaan, koska reitit alkavat kirjaimellisesti kotiovelta. Kansallispuiston lähireiteillä kuljetaan kävellen, pyöräillen, lumikengillä ja suksilla. Reitit ovat selkeästi merkattu, niitä huolletaan viikoittain ja kulkijoita on sen verran, että ne pysyvät hyvässä kunnossa läpi talven. Talvipyöräilystä on tullut meille uusi harrastus ja suosittelen ehdottomasti tutustumaan lähireitteihin pyöräilemällä. Talvella paras vaihtoehto on läskipyörä, joka kulkee lumisilla poluilla uskomattoman ketterästi. Laji sopii myös ensikertalaisille. Pyhältä saa vuokrattua sekä normaaleja että sähköavusteisia läskirenkaisia pyöriä omille retkille. Lisäksi tarjolla on ohjattuja pyöräretkiä kansallispuiston ympäristössä. Erikoisuutena on opastettu läskipyöräretki Lampivaaran Ametistikaivokselle, jossa pääsee kaivosvierailulle.
Luontopolku mutkittelee kauniin kumpuilevan metsän halki. Pyörä kulkee vauhdikkaasti ja yllättävän helposti leveällä polulla. Metsäpolun jälkeen eteen avautuu iso suoalue: Tunturiaapa. Jatkamme aapan halki kulkevaa reittiä. Puuton aapa paljastaa upean tunturimaiseman: Kultakero, Ukonhattu, Noitatunturi… Kaikki värjäytyneinä talvi iltapäivän auringossa vaaleanpunaisiksi lumikummuiksi.
Luontoretkeen kuuluu tietenkin evästauko. Erilaisia tulistelupaikkoja eli laavuja ja kotia on vähän väliä reittien varrella. Meidän yksi suosikkipaikkamme on Tiaislaavu, johon usein pysähdymme nauttimaan eväitä ja kuumaa juomaa. Tulen äärelle ovat kaikki kulkijat tervetulleita ja laavuilla kohtaamme usein ihmisiä eri puolilta maailmaa. Tulen äärellä on helppo jutustella tuntemattomien kanssa niitä näitä.
Kansallispuiston talvireitit kulkevat alhaalla tunturien kyljissä ja metsissä. Välillä suuntaamme retkillämme ylös tunturiin. Kultakeron päälle pääsevät maisemahissillä laskettelijoiden lisäksi kävelijät ja lumikenkäilijät. Huipulta aukeaa upea maisema kansallispuistoon, josta kohoavat tunturijonon huiput vierivieressä aina Luostolle asti. Huipulla ravintola Tsokka tarjoilee päivittäin tunturin kävijöille herkullisuudestaan tunnettuja vohveleita. Tunturin päältä voi hissin lisäksi laskeutua kävellen alas merkattua reittiä. Reitti kulkee alas tunturin pohjoispuolta ja laskeutuu laskettelurinteiden läheisyyteen Tajukankaalle, jonka kotaa ja laavuja ympäröivät korkeat ja jylhät kallioseinämät. Kesällä tästä pääsee laskeutumaan upeaan Aittakuruun. Tajukankaan vaikuttavin näky on jyrkän kallioseinän jääkiipeilyseinä, jossa järjestetään päivittäin opastettua jääkiipeilyä sekä aloittelijoille että kokeneemmille kiipeilijöille.
Kultakerolta avautuvassa maisemassa näkyy upea Pyhäjärvi ja sen vieressä suosittu retki kohde Soutajatunturi. Suoraan järven takana voi erottaa pienen idyllisen Pyhäjärven kylän.”
Välillä kiipeilemme kansallispuiston koskemattomille tuntureille. Parasta on liikkua suksin tai lumikengillä.
Kun Pyhän kansallispuiston lähireitit on tutkittu, houkuttelee alue yhä laajemmalle tutustumaan. Kauas luontoon on mahdollista talvella päästä hiihtämällä tai moottorikelkkailemalla. Pyhän ja Luoston alueella on kattavat maastohiihtolatuverkostot ja moottorikelkkareitit. Niitä pitkin pääsee tutkimaan aluetta monipuolisesti ja pääsee paikkoihin, joihin ei muuten olisi välttämättä mahdollista mennä. Usein retkillämme vastaan tulee ryhmiä oppaan kanssa. Vaikka Pyhällä luontoon on helppoa ja turvallista lähteä itsekseenkin liikkumaan, opastetut retket tarjoavat syvemmän luontokokemuksen. Retkillä kuullaan oppaan tarinoita, historiaa ja paikallistuntemusta. Lisäksi pääsee usein liikkumaan paikoissa, joihin ei itse osaisi mennä. Meidän aktiivisen päivämme kruunaa tietenkin sauna. Parasta on, kun saunan yhteyteen lisätään vielä avantouinti. Avanto on aina yhtä jännittävä kokemus, mutta viimeistään saunan pehmeät löylyt vapauttavat lihasjännitykset ja kireydet. Ja melkein huomaamatta myös turhat huolet mielen päältä.
”Tunturifiilis ja Pyhä magic.”
Pyhän lomalta voi ennen kaikkea odottaa rentoutumista ja rauhoittumista. Aktiivisille luontoliikkujille Pyhä tarjoaa unohtumattomia elämyksiä vuoden ajasta riippumatta. Uskon, että mekin saimme maistaa palan Pyhän taikaa. Se on jotain, joka täytyy vain kokea ymmärtääkseen. Siitä olemme varmoja, että tämän talven retket olivat vasta alkua meidän Pyhän seikkailuillemme.