Pyhä-Luoston parhaat hiihtovinkit
Saavuin Luostolle kausitöihin joulukuun alussa. En ollut ennen käynyt täällä talvella ja uudet hiihtoladut kiinnostivat kovasti, joten pakkasin hiihtokamppeet matkaan. Tulin asumaan Luoston puolelle, keskustan ja hiihtolatujen läheisyyteen. Heti alkajaisiksi nappasin kaupalta mukaan paperisen hiihtokartan ja aloin suunnittelemaan, minne suuntaisin. Sekä Luostolla että Pyhällä on ilahduttavan paljon rengasreittejä, joihin voi oman jaksamisen mukaan lisätä kilometrejä koukkaamalla pidempää reittiä. Vahingosta viisastuneena suosittelen pitämään paperista latukarttaa mukana, sillä latujen kyltitykset ovat joskus hiukan kryptisiä. Suurin osa alueen laduista on luokiteltu helpoksi, eli kartalla sinisiksi, mutta myös haastetta etsiville sivakoijille löytyy paljon punaisia latuja. Profiililtaan maasto on vaihtelevaa, joten valmistaudu pienten mäkien paljouteen!
Pyhä-Luoston latuverkosto kattaa 150 kilometriä latuja kansallispuiston kauniissa maisemissa. Vinkkejä hiihtointoilijoille ei googlaamalla löydy valtavasti, joten kokosin oman listani paikoista ja laduista, joita voin estottomasti suositella Pyhä-Luoston kävijöille. Ota talveen Pyhä-Luoston parhaat hiihtovinkit!
Kaunein latu – Kiima-aavan kierros
Kauneimman ladun tittelin saa hauskasti nimetyn Kiima-Aavan kierros Pyhällä. Tämä yksi harvoista tasaisista laduista Pyhä-Luoston alueella halkoo aukeita lampialueita, joilta aukeaa hengästyttävän hienot maisemat sekä Pyhä-, että Luostotuntureille. Latu on mukavan tasainen ja miellyttävän helppo hiihtää. Aurinkoisella säällä latu on mitä kaunein! Kiimaselällä, noin puolessa välissä kierrosta Astelilta lähdettynä, on laavu sekä latukahvila. Pyhän Asteli Resortille pääsee helposti autolla ja hiihtokaudella hotellin ravintolasta saa keittolounaan, sekä kahvilan puolelta pienempää syömistä. Hotellilla on myös sauna, jos haluat rentouttaa lihaksesi heti lenkin jälkeen! Yhteensä tälle hiihtoladulle tulee pituutta noin 12,5 kilometriä.
Parhaat taukopaikat – Luostotunturin kierros
Ei hiihtoretkeä ilman evästaukoja! Latukahviloita ja etenkin laavuja löytyy Pyhä-Luostolta jokaisen pidemmän ladun varrelta. Puoleksi punaiseksi, puoleksi siniseksi luokiteltu latu kiertää koko Luostotunturin ympäri, jolloin matkaa tulee noin 17 kilometriä. Kierroksen varrelle sattuvat Lampivaaran kahvio ja Torvisen maja. Lampivaaran kahvio on Luostotunturin eteläpäässä, Amestikaivoksen vierellä ja tarjolla on tuoretta suolaista ja makeaa syötävää, sekä lämmintä ja kylmää juotavaa. Luoston pääportilta Lampivaaraan tulee matkaa noin vajaa viisi kilometriä. Tarjottavien teossa suositaan lähiruokaa ja luomua. Torvisen maja, Luoston ensimmäinen retkeilymaja, sijoittuu puolestaan tunturin pohjoispäähän ja myötäpäivään kierrosta hiihdettäessä matkaa Luostolta tulee noin 13 kilometriä. Majalla ei ole sähköjä tai juoksevaa vettä, mutta tarjoilut ovat siitä huolimatta ykkösluokkaa. Lohikeittolounas ja nokipannukahvit antavat varmasti väsyneelle hiihtäjälle energiaa. Luostontunturin kierroksella on myös kolme laavua, mikäli reppuun on pakattu omat makkarat ja termarit. Ukko-laavulta maisemat kohoavat ylös Ukko-Luoston rinnettä ja onnekkaimmat voivat bongata rinteestä poroja. Tikkalaavu on lähempänä Luoston pääporttia, hiukan ladulta syrjässä. Lampivaaran kahvion vierellä on myös laavu ja kaikissa kolmessa löytyy normaalisti puita aitasta. Matkaan Luostotunturin kierrokselle pääsee Torvisen majan, Luoston rinteiden tai Ukko-Luostontien parkkipaikoilta.
Torvisen Majan itsetehdyt munkit
Torvisen maja on yllä mainitun Luostontunturin kierroksen varrella oleva perinteinen latukahvila. Tunnelmallinen maja tunnetaan ihanista tarjoiluista, etenkin puuhellalla valmistetuista munkeista, ja välittömästä palvelusta. Majalla on myös anniskeluoikeudet. Vinkkinä: jos olet lättykahvien ystävä, suuntaa sukset kohti Torvista maanantaina ja torstaina! Majalle pääset suksien lisäksi myös autolla, moottorikelkalla ja lumikengillä. Hiihtolomiksi kunnostetaan myös majalta lähtevä reitti kohti Perheluostoa. Tarkista ajankohtaiset aukioloajat täältä.
Koparan porot
Mikäli haluat lisätä hiihtoreissullesi lisää Lapin eksotiikkaa, on Koparan poropuisto hyvä pysähdyspaikka. Luoston ja Pyhän välissä olevan poropuiston jujuna on poropolku, jonka varrella kävijät pääsevät lukemaan poroista ja poronhoidosta, sekä syöttämään näitä suloisia otuksia! Poronpolku on matalan kynnyksen aktiviteetti eläinrakkaille ja porobongaajille. Lisäksi Koparassa järjestetään porosafareita, mikäli haluat kokea reen vauhdin. Vilua pääsee pakoon polun varrella olevaan porokämppään ja Koparan päärakennuksen kahvilaan. Päivittäin auki olevassa kahvilassa on tarjolla mitäs muutakaan kuin maittavaa porokeittoa ja suolaisia ja makeita syömisiä. Luostolta Koparaan kertyy kilometrejä hiihtäen noin 13, Rykimäkeron parkkipaikalta reilu viisi ja luontokeskus Naavalta Pyhältä 15. Poropuistoon pääset myös autolla. Varaa vierailusi täältä.
Pyhän erämaareitti
Viikolla 8 aukeaa Pyhätunturin kiertävä Pyhän erämaareitti. Tämä reilun 30 kilometrin kierros tarjoilee uskomattomat näkymät Pyhä-Luoston kansallispuistoon olematta liian haastava. Latu on yhteiskäytössä talvipyöräilijöiden ja koirien kanssa, joten toisten huomioon ottamista edellytetään. Kulkusuunta on myötäpäivään ja juomista ja naposteltavaa kannattaa varata runsaasti, sillä kahviloita ei ole varsinkaan reitin eteläpuolella. Pyhätunturilta lähdettäessä on Huttujärvellä ensimmäinen latukahvila ja sinne pitää jaksaa noin 19 kilometriä. Reitin varrella on tosin muutama avolaavu ja päivätupa, joten omat eväät pystyy nauttimaan tulen äärellä. Jos etsit todellista seikkailua, voi Pyhän erämaareitin varrelle jäädä yöksi Huttujärven vuokratupaan. Tupa on karkeasti mitattaessa puolessa välissä reittiä ja sieltä lähtee myös latu Kapustan ja Latvavaaran kautta kohti Luostoa. Vuokraaja saa käyttöönsä myös puusaunan. Varaustilannetta voi tiedustella luontokeskus Naavasta.