Pyhän syksyn taikaa – ruskavierailu Pyhäjärvellä

Pyhälle voi matkustaa monella tapaa, ja vaikka Lappi onkin monen näkövinkkelistä kaukana ja työlään matkan päässä, odottaa perillä mahtava palkinto. Pakkaa kimpsut ja kampsut autoon ja aja kohti pohjoista ystäväporukalla tai koko perheen voimin. Jos matkustat yksin tai kaksin, osta liput yöjunaan ja saavu aamun koitteessa pohjoiseen. Tai lennä Helsingistä Rovaniemelle ja matkusta Rovaniemeltä vuokra-autolla tai bussilla perille. Itse pidän lentoa ja bussimatkaa kätevimpänä vaihtoehtona varsinkin, jos matkustaa yksin. Nappasin läppärin laukkuun ja vietin muutaman päivän Pyhällä vuoroin työn touhussa ja vuoroin vapaalla. Olisin voinut jäädä pidemmäksikin aikaa, mutta velvollisuudet kotona kutsuivat.

Idyllinen Pyhäjärvi

Koska vierailuni Pyhälle oli tällä kertaa vain muutaman päivän mittainen, valitsin tukikohdakseni Pyhäjärven. Sen kylämäinen idyllisyys viehättää minua sesongista toiseen. Ja siinä vaan on sitä jotakin, kun tunturimaisema kohoaa upeasti kimmeltävän järven takaa. Ensimmäistä kertaa pääsin kokemaan myös ruskan ihmeen. Ei tarvinnut astella kauaksi majapaikan pihapiiristä, kun varvut ja puiden lehdet hohtivat upeissa ruskan väreissä. Tein pienen iltalenkin lähimaastossa heti paikalle saavuttuani, pitkän
matkustuspäivän jälkeen. Keli oli samea, mutta raikas ja vielä hieman kostea sateen jäljiltä. Oli helppo hengittää eikä koronamaskiakaan enää tarvittu. Olin turvassa.

Aitoa elämänmenoa

Paikalliset sanovat, että voit kyllä lähteä Pyhältä, mutta Pyhä ei lähde sinusta. Ja se on kyllä ainakin omalla kohdallani aivan totta. Tuntuu siltä, kuin siellä tunturissa saisi olla oma itsensä, ihan juuri sellainen persoona ja tyyppi, mikä aidosti olet. Itseasiassa sitä parempi, mitä persoonallisempi olet. Tunturi rakastaa tarinoita ja luovaa elämänmenoa. Pyhällä on tilaa juuri Sinulle. Pyhä on säilynyt autenttisena, aitona ja rauhallisena Lapin matkailun kasvusta huolimatta, ja sellaisena se halutaan pitääkin. Paikallisista suurin osa on sinne ”junan tuomia”, eli omilla matkoillaan tai tuttavien kautta paikkaan ihastuneita ja sinne elämänsä perustaneita. Pyhällä on paljon pienyrittäjiä, mutta työpaikkoja on eri aloilla myös lähikunnissa. Omaa kotiseutua esitellään matkailijoille ylpeydellä.

​Makumatkalla

Pyhällä voi nautiskella myös nykyaikaisista palveluista. Juuri se kontrasti onkin Pyhällä se, mikä viehättää kerta toisensa jälkeen. Voit olla täysin tavoittamattomissa tunturiluonnon sylissä, mutta silti hyvin nopeasti päästä palveluiden ääreen vaikkapa makumatkalle. Ja valinnanvaraa on moneen makuun. Ei ole väärin syödä pizzaa ja juoda olutta, mutta vaihtoehtoja löytyy vaativammillekin makunystyröille. Suurin osa ravintoloista tarjoaa paikallisista, puhtaista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Oli loma Pyhällä minkä makuinen tahansa, se on varmasti monipuolinen ja ikimuistoinen. Sen sijaan bilemeininki Pyhälle ei kuulu. Voit kyllä nautiskella laatuoluista tai viineistä pubissa omalla porukalla ja fiilistellä toisinaan elävää musiikkiakin, mutta yökerhoja Pyhältä ei kannata hakea. Todellinen tunturifiilis syntyy aivan muista asioista.

Ilta Soutaja -tunturilla

Yhtenä kauniina iltana päätin kiivetä Soutaja- tunturille, jonka tavoittaa kätevästi nimenomaan Pyhäjärven rannalta. Tunturille kiipeäminen hieman jännitti, sillä en ole missään huikeassa fyysisessä kunnossa, mutta matka taittui kyllä aika mukavasti eikä maasto ollut liian rankka. Reitti huipulle oli merkitty hyvin, ja järvinäkymä antoi turvaa sijainnin hahmottamiseen. Olin perillä alle tunnissa, ottaen huomioon, että lähdin liikkeelle jalkaisin majapaikasta. Näkymät huipulta olivat huikeat. Tunsin suunnatonta kiitollisuutta ja iloa siitä, että sain olla osa sitä hetkeä, kun ruska loisti kauniina ympärillä, poutapilvet leijailivat taivaalla ja aurinko lämmitti kehoa, kun istuskelin kivetyksellä maisemia ihaillen.

Mukaan retkieväät tai valmis eväsreppu

Olin ottanut mukaan makkaraa ja juotavaa ja päätin tehdä nuotion Soutajan tulipaikalla. Samassa paikassa olisi ollut myös kota, mutta en halunnut menettää hetkeäkään upeista näkymistä ja leudosta syysillasta. Koska edellisinä päivinä oli satanut, tulen tekeminen otti aikansa. Puita oli kuitenkin vajassa valmiina ja entisenä partiolaisena pärjäsin hyvin repien tuohta irti puunkalikoista ja jatkaen tulentekoa pienistä epätoivon hetkistä huolimatta. Ja se fiilis, kun nuotio jaksoikin palaa ja sain laittaa makkaran kepinnokkaan paistumaan. Omien erätaitojen onnistuminen kohensi entisestään kokemustani Soutajan illassa. Pyhältä voi muuten vuokrata myös valmiita eväsreppuja retkelle. Onpa kätevää!

Läsnäolosta voimaa

Aurinko alkoi laskemaan ja oli aika palata takaisin majapaikkaan. Astelin alas Soutajalta kepein mielin ja täysin vatsoin. Pikkuhiljaa lähenin järvimaisemaa ja olin takaisin Pyhäjärven kylässä. Iltapäivä Soutajalla tuntui jokseenkin käänteentekevältä, sillä siellä omassa rauhassa mieltä askarruttavat asiat alkoivat loksahdella kohdalleen kuin itsestään, niitä miettimättä sen enempää. Voisin verrata kokemustani meditaatioon, jossa on hyvin vahvasti hetkessä läsnä ja saa siitä uutta voimaa ja energiaa. Ja syttyipä siinä samalla sellainen kipinä, että näitä vahvoja, läsnäoloa huokuvia luontokokemuksia on saatava lisää. Aloin jo pohtia, missä haluaisin seuraavaksi retkeillä. Varmaa on, että jossain yhtä rauhallisessa ja upeassa paikassa, kuin Soutaja.

Vie luontokokemus uudelle tasolle

Jos olet jo tottunut retkeilijä ja luonnossa liikkuja, voi luontokokemuksen viedä uudelle tasolle vuokraamalla jalkaparin avuksi vaikkapa sähköpyörän tai menemällä maastoon hevosvoimin. Pyhäjärvellä on persoonallinen ja lämminhenkinen hevostila Lucky Ranch, jonka retkivalikoimiin kuuluu mm. vaellusretki hevosilla Soutajalle. Jos haluat kokea Pyhän taikaa vesiltä käsin, vuokraa kanootti tai osallistu opastetulle melontaretkelle Pyhäjärvellä tai Pyhäjoella. Palveluntarjoajia on Pyhällä monia. Ja revontulia voi muuten nähdä muulloinkin, kuin kylminä ja kuulaina pakkasöinä. Syksyinen, sametinsininen taivas tarjoaa unohtumattoman miljöön bongata revontulia.

Koe Pyhän taika

Joko vakuutuit, että Pyhätunturi voisi olla sinunkin seuraava retkikohteesi? Jos kaipaat tilaa olla oma itsesi, oivan ympäristön tutustua omaan itseesi ja mahdollisuutta kokea unohtumattomia luontoelämyksiä, olet oikealla reitillä. Paikallinen historia ja tarinat ovat herkkua tiedonnälällesi. Ja tämä oli vasta pintaraapaisu. Itsellänikin on näkemättä vielä mm. Suomen suurin kuru, 220 m syvä Isokuru ja 17 m korkea Pyhänkasteenputous, joka laskee Pyhänkasteenlampeen. Mutta joskus on lähdettävä, jotta voi mennä takaisin. Jokainen kotimaasta Lappiin suuntautuva matka on nyt korona-aikana matkailuteko. Rekikoirat odottavat vedettäviä asiakkaita, petipaikat yöpyjiä ja ravintoloitsijat ruokittavia suita. Lähde sinäkin kokemaan Pyhän taika.