Revontulibongauksen ABC Pyhä-Luostolle

REVONTULIBONGAUKSEN ABC PYHÄ-LUOSTOLLE

Oletko aina halunnut nähdä maagiset revontulet? Tässä revontulibongauksen ABC Pyhä-Luostolle, vinkit juuri sinulle. Yksi kysytyimmistä kysymyksistä Lappiin saapuvalta on usein: missä ja milloin revontulia voi nähdä? Simppeli vastaus on syyskuusta huhtikuuhun, kirkkaan taivaan alla, tarpeeksi pimeässä paikassa. Kirkkaana ja onnekkaana yönä voi revontulia bongata kaupungissakin! Itse olen päässyt todistamaan revontulien tanssia jopa Rovaniemen keskustassa. 

Jos haluaa kunnon kokemuksen, on lähes aina lähdettävä keskustaa kauemmas, valosaasteen ulottumattomiin. Onneksemme Luostolla ja Pyhällä näitä paikkoja on paljon, sillä valosaastetta pienemmissä kylissä ja kaupungeissa on vain vähän. 

Revontulibongarin vinkkilista: 

Mennään siis itse vinkkien pariin! Ensimmäiseksi täytyy muistaa, että revontulien näkemiseen tarvitaan lähes poikkeuksetta kirkas taivas. Ohuen pilvikerroksen takaa on vielä mahdollista bongata näitä vihreitä valoja tanssimasta, mutta mitä kirkkaampi taivas, sitä parempi.

Toiseksi, on hyvä ottaa käyttöön jonkinlainen revontulista ilmoittava sovellus. Sovelluksia on saatavilla puhelimille jos jonkin näköistä, mutta tähänastisista kokeiluista on ilmainen AURORA ollut paras. Pyhällä, sekä Luoston alueella toimii myös Aurora Alerts, jonka voi laittaa loman ajaksi päälle ilmoittamaan mahdollisista revontulista. Loman jälkeen ilmoitukset saa pois yhdellä klikkauksella, ja kaikki tapahtuu nettiselaimessa, eli erillistä sovellusta ei tarvita. Pyhän Aurora Alerts löytyy täältä ja Luoston täältä.

Kolmantena tärkeänä vinkkinä on nopeus. Välillä revontulet näkyvät taivaalla kokonaisen tunnin tai kauemmin, kun taas joskus ne käväisevät muutaman minuutin pikavisiitillä. Ole siis valmiina lähtemään ulos samoin tein, kun saat puhelimesta ilmoituksen mahdollisista revontulista. Vielä parempihan on, jos on jo valmiiksi paikan päällä. Ota siis kirkkaana iltana kuuma kaakao ja retkituoli mukaan ja löydä alla olevista paikkavinkeistä itsellesi bongauspaikka tunturista tai järven rannalta. Kyllä ne revontulet jossain vaiheessa tulevat tervehtimään.

Neljäntenä, muttei suinkaan vähäisimpänä vinkkinä toimii vaatetus. Vaatteita kannattaa pukea kerroksia kerrosten perään, ja monelle tämä voi olla itsestäänselvyys, mutta silti siitä on pakko muistuttaa! Revontulia katsellessa ollaan yleensä melko pitkään paikallaan ja usein varpaat kylmenevät ensimmäisinä. Kannattaakin laittaa talvikenkiin esim. palat sanomalehtipaperia, sillä se eristää kylmyyttä uskomattoman hyvin ja kuivattaa jaloista kosteuden, jolloin ne eivät pääse palelemaan. Kokeilemisen arvoinen vinkki! Mukaan kannattaa napata myös taskulamppu, sillä katuvalojen ulottumattomissa on oikeasti pimeää.

Revontuet

Paikat revontulibongaukseen Pyhä-Luostolla:

Luosto

Käydään ensin läpi Luoston parhaimpia paikkoja. Luostolle on erikseen merkitty ‘’Aurora Alerts’’ kyltein kylän parhaimpia bongauspaikkoja. Näistä hyväksi todettuja on ainakin Ahvenlampi, joka löytyy Lapland Hotelsin takaa. Täällä on myös laavu, joten pitempikin revontuliretki ja eväiden lämmittäminen onnistuu. Toinen aukea paikka Luostolta löytyy Aarnilammen rannalta.  Lampien lisäksi Luostolta löytyy muutama aukea suoalue, joissa revontulien näkeminen on todennäköistä. Nämä löytyvät kummatkin Orresokan kävelyreitin varrelta, toinen ihan alusta ja toinen taas ihan lopusta. Jos haluaa vielä uniikimman kokemuksen, voi illalla lähteä lumikenkäilemään otsalampun valossa kohti Ukko-Luostoa. Reitti on Luoston keskustasta n. 1,5 kilometrin pituinen ja  perillä odottaa merkattu ‘’aurora alerts’’ -paikka. Täällä tykkylumen keskellä pääsee kyllä todelliseen lappitunnelmaan revontulia ihastellessa. Muista laittaa lämmintä päälle ja ottaa kuumaa juotavaa mukaan, tähän retkeen on hyvä varata ainakin muutama tunti! Hyvät revontulet on bongattu myös flying reindeer -hotellin pihalta, joten aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. 

Pyhä

Pyhän puolelta löytyy myös hyviä paikkoja revontulien bongaukseen. Ensimmäisenä mieleen tulee Pyhäjärvi ja sieltä löytyvä Astelin uimaranta. Kirkkaana ja aktiivisena yönä näkee täältä varmasti reposia. Pyhällä on myös muutama avoin suoalue, keskustan läheisyydestä löytyvä Uusipalo -tien lopusta löytyvä suo, sekä tunturiaavan suo, joka löytyy lumikenkäilyreitin varrelta. Täällä on myös lintutorni revontulten ihasteluun. Mikä vain aukea paikka sopii revontulibongaukseen, ja parhainta on jos aukio aukeaa pohjoiseen päin. Siellä revontulet tanssivat.

Revontulien bongailuun löytyy myös erilaisia järjestettyjä retkiä, jos esimerkiksi omaa autoa ei ole mukana matkassa, tai revontulien valokuvaus kiinnostaa. Revontuliretkiä löydät täältä. Tässä oli meidän Revontulibongauksen ABC Pyhä-Luostolle, nyt ei muuta kun nauttimaan kauniista vihreistä väreistä taivaalla. 

Revontulet